Међународни комитет Црвеног крста назвао је гранатирање руске мобилне болнице примером кршења хуманитарног права које омогућавају све стране у сукобу?!
5845998ec46188ca3c8b45b4

Руско Министарство одбране огорчено је  «циничним коментареом  пресс центра Међународног комитета Црвеног крста( МКЦК), који се односи на смрт руских лекара у сиријском граду Алепу.

 

«Очекивали смо барем да МКЦК поштује  рад наших лекара у Алепу и  осуди тзв  опозиционе снаге у Сирији. Али цинични коментар је недостојан високог статуса Међународног комитета Црвеног крста и доказ је њиховог необјективног приступа и равнодушности према убиства руских лекара у Алепу «- цитира » Интерфакс, «речи званичног представника руског Министарства одбране, генерал-мајора Игора Конашенкова.

58459a39c36188a9288b45f7-1

Министарство одбране је додало да је раније, у одговору на захтев једне од руских новинских агенција, у којима су новинари питали да прокоментарише смрт руских здравствених радника у Алепу, МКЦК  изјавио да «наставак напада на медицинско особље и цивилне инфраструктуре у Алепу указује на то да све стране у сукобу нису у стању да испуне своју обавезу да поштују и штите медицинско особље, пацијенате и болнице. »

 

Према званичном представнику руског Министарства одбране, Црвеног крста, чији је председник пре само недељу дана посетио руско Министарство одбране, МКЦК  је био свестан какву врсту помоћи је Руска Федерација пружала  цивилима Алепа, укључујући  и питање медицинске неге.

584597ddc361881b2a8b4622

«Стога, то није кршење» страна у сукобу «међународног хуманитарног права, као што је наведено у извештају Међународног комитета Црвеног крста. То је  унапред припремљено, хладнокрвно убијање руских лекара од стране  милитаната «- рекао је генерал-мајор.

 

Игор Конашенков  је такође истакао да је само срећна околност спречила веће крвопролиће, јер је тог дана било планирано да се у хитној служби прегледају  десетине сиријских деце са мајкама из источних области  Алепа. Представник руског Министарства одбране је рекао да је «због кашњења у  обезбеђивању аутобуса, они нису дошли, избегавајући  тако сигурну смрт у хитној служби руске болнице.»

584597dcc361881b2a8b461f

Подсетимо да је  5. децембра, као резултат гранатирања  од стране терориста одељења хитне службе мобилне руске болнице у Алепу, убијена једна докторка док је друга подлегла повредама у болници. Међу локалним  становништвом  који је у тренутку напада било у хитној служби болнице, такође има жртава.

 

После напада на руску војну болницу, Министарство одбране је  захтевало да међународна заједница и организације «Црвени крст» и «Лекари без граница» осуде ово намерно убијање руских држављана.

Тагови: ; ; ;