Амерички психолог Џејмс Мичел, који је помогао у развоју програма «испитивања на вишем нивоу» ЦИА који критичари осуђују као програм мучења, каже да Америка мора да развија нове методе «легалне присиле».

cia

Џејмс Мичел је, говорећи на једном вашингтонском институту, истакао да су информације које су добијене методом инсценирања дављења наливањем водом неколико осумњичених, укључујући Калида Шеика Мухамеда (КСМ), оптуженог «мозга» напада на САД 11. септембра 2001, биле од кључног значаја и помогле у спасавању америчких живота.

 

«Америчка јавност мора да поведе дебату о томе како жели да се заштити», рекао је Мичел на Институту «Американ ентерпрајз», преноси АФП.

 

Џејмс Мичел је, заједно са колегом Џоном «Брусом» Џесеном, радио под уговором са ЦИА на саветовању о употреби метода наливања водом и других техника.

 

Питање колико далеко би Америка требало да иде у испитивању осумњичених поново је постало актуелно када је новоизабрани председник САД Доналд Трамп рекао током предизборне кампање да ће «вратити много горе методе од наливања водом» за осумњичене џихадисте, мада је касније ублажио реторику, подсећа француска агенција.

 

 

РТС

Тагови: ; ;