Један од највећих руских царева, Иван Васиљевич звани Грозни или Величанствени води порекло од Немањића. Иван Грозни је праунук Теодоре Немањић, ћерке Стефана Дечанског и сестра цара Душана Силног.

 

ivan-groznii
Иван Грозни

 

Теодора је била мајка Константина Драгаша, последњег византијског цара чија је братичина Зоја Палеолог (запамтите ово име!), а жена московског кнеза Ивана Трећег и сестра Јелене, последње деспотице у Србији и жене Лазара Бранковића. Деда руског цара Ивана Четвртог Васиљевича, Иван Трећи, био је ожењен Софијом Палеолог, чији је отац, Тома Палеолог, био син византијског цара Манојла Другог и Јелене Дејановић – Драгаш, кћери српског племића Константина Драгаша. Зоја Палеолог је у Москви преузела име Софија.

 

1-15

 

Иван Трећи је отац Василија Трећег, а он отац Ивана Грозног. Бака Ивана Грозног, која га је васпитавала у светосавском и духу Немањића (запамтите ову чињеницу!) јесте ћерка војводе Стефана Јакшића и уопште рода Јакшића опеваног у српским епским песмама. Иван Грозни је имао 8 година када му је умрла мајка, Јелена Глинска, а три када је умро отац.

 

4-7

 

Васпитавала га је бака — Ана Јакшић Глинска -, пореклом из српског рода Јакшића и то у светосавском и немањичком духу. Сматра се да је она сачувала хришћанско у овом величанственом руском цару.

 

Одгајен у «српском» духу велики цар је одлучио да напише монументално дело «Летописни лицевој свод» од постанка века до свог времена. У њему посебну пажњу, на преко стотину страница, добијају Стефан Немања, Свети Сава, кнез Лазар и Косовски бој, као једна од највећих битки тог времена. У овом делу налази се цела генеалогија династије Немањића. Од 160 слика о Србима, које су у овом летопису, преко 100 је о Светоме Сави. Култ Светога Саве у руској историји настављен је. Своје светосавље и немањичко порекло оне је завештао и тако што је наредио да се у Архангелском световном храму у Кремљу, поред руских светаца, насликају и четири «инострана» свеца: Михаило Осми Палеолог, који је Цариград ослободио од латина 1261. године, Свети Симеон или Стефана Немања, Свети Сава и великомученик косовски кнез Лазар. Тиме је Иван Четврти још једном показао да води порекло од последњих царева ромејских, Палеолога, али и од Немањића и Лазаревића – Бранковића.

 

Култ Светога Саве у Русији се развијао од 15. века као модел на којем се развијала и руска држава и на којем су руску државу развијали руски цареви све до Николаја Романова Другог, који у Првом светском рату помаже Србији и страда. То светосавско наслеђе у Русији активно је започео Иван Васиљевич и трајало је све до почетка 20. века када је комунизам, у својим видовима, потпуно затро сву ту историју и код Руса и код нас. Иначе, руски научници су доказали да је «Грозни» била последица западне пропаганде против уједињења руске државе, те је Иван Васиљевич, уствари, један од најпоштованијих и најпросвећенијих руских царева. Захваљујући својој баки, Ани Глинској, створио је светосавски и немањићки култ и пренео га у Русију, а бака је умрла и сахрањена као калуђерица у манастиру Тројствена лавра светог Сергеја који је најважнији руски православни манастир (статуса лавре) и духовни центар Руске православне цркве, а налази се у Сергеј Посаду, око 70 км од Москве.

 

 

Српско-руске везе су толико јаке и испреплетане да није чудо што нам Запад заједно не жели добро, а на нама је да заборављене историјске лекције научимо и предочимо себи.

 

 

П.С. Серија «Софија», која је скоро почела да се приказује у Русији, говори о Зоји (Софији) Палеолог која има и српског порекла.

 

Један народ, једна вера, једна крв.

 

 

Западна пропаганда у 16. веку — клеветање Ивана «Грозног»

 

 

Фејсбук статус Ненада Узелца

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;