Хашко тужилаштво је данас затражило да Ратко Младић, који је оптужен за ратне злочине, укључујући геноцид над више хиљада муслимана у Сребреници 1995 године, буде осуђен на доживотну казну затвора, јавиле су агенције.

 

Тужилаштво је у завршној речи на суђењу тражило осуду и затворску казну за Младића због организовања злочина током рата у БиХ од 1992 до 1995 године.

 

ratko-mladic

 

„Била би увреда за жртве, како преживеле тако и за мртве, али и увреда за правду да се додели било која казна мања од најстрожије предвиђене законом“, рекао је тужилац Алан Тигер, додајући да је дошло време да генерал Младић одговара за злочине против сваке своје жртве и заједнице коју је уништио.

 

Након завршне речи тужилаштва ће тим одбране изнети своје аргументе, почевши од 9 до 13 децембра. Затим ће 15 децембра свака страна имати по сат и по за одговор, најављено је из трибунала у Хагу. Пресуда би могла да се очекује крајем следеће седмице, јавља АП а преносе fakti.org

 

Младић (74) је оптужен по две тачке оптужнице у вези са ратом у БиХ како би се раздвојила етнички чиста српска држава од мултиетничке БиХ, али све оптужбе пориче.

 

Тужиоци су у завршној речи тврдили да је Младић са својом војском терорисао становништво Сарајева кампањом артиљеријских и снајпериских напада. Тужилац Адам Вебер је рекао да је, током три и по ратне године, Војска Републике Српске отварала по Сарајеву неселективну артиљеријску ватру и гађала цивиле из снајпера.

 

Као доказ да је Младић наређивао и одобравао те нападе, тужилац је у судници пустио снимак пресретнутог разговора из маја 1992 у коме Младић наређује артиљеријску ватру на насеља Велешићи и Пофалићи јер тамо нема много Срба.

 

Тужилац се позвао и на сведочење званичника УН, попут Дејвида Харланда, према којима је Младић, заједно с Радованом Караџићем, нападе на град користио као средство притиска на власти у Сарајеву и међународну заједницу. На тврдњу одбране да је Младић забранио офанзивну ватру и нападе на цивиле, тужилац је одговорио:

 

„То није исто што и забрана“, рекао је тужилац, додајући да је сам Младић 1995 признао команданту UNPROFOR Руперту Смиту да су снајперски напади појачани.

 

Тврдњу одбране да је Војска РС само реаговала на нападе армије БиХ из Сарајева, тужилац је назвао лажном и да је тврдња одбране да је армије БиХ починила већину напада на цивиле у Сарајеву без основа, односно заснована на непостојећим доказима.

 

Налаз балистичког вештака одбране Зорице Суботић да су две експлозије на пијаци Маркале изазвале подметнуте мине, тужилац је одбацио као теорију завере.

 

Одбацујући тврдњу одбране да је Младић више пута нудио демилитаризацију Сарајева и да уклони тешку артиљерију око града, Вебер је казао да је то понудио тек под претњом НАТО бомбардовања, после прве експлозије на пијаци Маркале у фебруару 1994, преноси Танјуг.

 

Суђење генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу почело је у мају 2012 године, након што се дванаест година скривао. Ухапшен је у Србији и изручен Хагу.

 

Ката

Тагови: ; ;