Дејан Берић је официр ДНР који је учествовао у борбама у Доњецку од 2014 године.

 

Интервју је водила директорка Центра за геополитичке студије Драгана Трифковић.

 

Разговор је обухватио многе теме. Између осталог, на питање шта мисли о оптужбама да Русија покушава да дестабилизује Црну Гору и о евентуалној умешаности руског ГРУ у организовању пуча у Црној Гори, Берић је рекао да су новинарске тврдње да је уплетен руски ГРУ смешне јер је ГРУ озбиљна војна служба. Да су желели да то обаве, они би то и учинили.

 

По његовом мишљењу, људи који су укључени у ову причу немају везе са њима. На пример, по Берићевом мишљењу је Братислав Дикић веома глупо упао у све то. Он је у пензији, веома је болестан човек и напросто је испао жртва ситуације.

 

Берић је поменуо и српске добровољце у Донбасу. Каже да људи у Србији ни не знају да су неки од тих људи заправо заклети противници Владимира Путина, да се боре да га збаце и да делују са разним лажним оптужбама против њега у интересу Запада. Дешава се да ти људи у Србији слове за хероје који су много учинили за Русију.

 

По његовом мишљењу, српски медији су сви под контролом Запада. Да би уздигли те људе, они их представљају као хероје. Пре свега Стрелкова, око кога су се сабрали Почуча, Станић, Живковић, Синђелић, Буић. Ту петорку су произвели у хероје.

 

У недавном интервјуу који је Стрелков дао Буићу, јасно је речено да Србија мора да се одрекне Русије и да се окрене ЕУ, НАТО и САД. Руски патриота не би себи дозволио такве изјаве, закључује Берић.

 

Центар за геополитичке студије / Руски експрес

 

Ката

 

 

Тагови: ;