Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да Драган Васиљковић, познат као капетан Драган, коме се у Хрватској суди због наводних ратних злочина, има право на правну помоћ Србије.

 

nikolic_620x0

 

Николић је током разговора са правним заступником Васиљковића, адвокатом Драганом Палибрком оценио да оптужнице подигнуте против држављана Србије због наводних ратних злочина почињених током деведесетих година прошлог века, «имају имплицитни циљ да се окриви само једна страна у сукобу».

«Крајњи циљ је наплата ратних репарација и стигма на Србији и српском народу. Србија, уколико се то од ње тражи, у сваком судском поступку треба да допринесе фер и правичном суђењу», навео је Николић у саопштењу.

 

Представљајући појединости суђења Васиљковићу у Хрватској, Палибрк је казао да му је омогућено да има увид у предмет, обилази оптуженог и даје му правне савете али да му није дозвољено да га брани у суду у Сплиту, што како је оценио, «није забележено у савременој правној пракси».

Палибрк је додао да чека одговор Министарства одбране на захтев да му достави податке о командној структури тадашње ЈНА у книнској Тврђави и јединица које су учествовале у нападу на Глину, изразивши очекивање да ће ти подаци открити да капетан Драган није био надлежан за та подручја.

 

 

НОВОСТИ

 

Тагови: ;