Србија је стратешки партнер Русије и трговинска сарадња две земље је све већа, изјавио је данас амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.

 

ruski-privrednici2-0812-201_620x0

 

«За девет месеци ове године извоз из Србије у Русију је порастао 9,1 одсто, а 2017. треба да буде година повратка целокупне трговинске размене на линију раста», казао је Чепурин на скупу у Београду о подршци Русије социјално-економском развоју Србије.

По његовим речима, о томе где су прилике за унапређење привредне сарадње Русије и Србије одлучиваће заједно владе и пословне заједнице две земље.

«Постоји воља за унапређење привредне сарадње Русије и Србије, само је потребан активан однос влада и привредника да се добри планови реализују», рекао је Чепурин.

Указао је да Русија нема климатске услове за производњу довољних количина пољопривредних производа, посебно воћа и поврћа, и да ту шансу Србија треба да искористи да повећа извоз робе на руско тржиште.

«Срби су природно надарени за физику и математику и можемо нешто заједно да произведемо у напредним привредним гранама», казао је Чепурин.

 
Он је препоручио привредницима у Србији да се више окрећу великим тржиштима.

 

 

Чепурин је истакао да руску привреду нису урушле санкције западних земаља.

«Русија сигурно стоји на ногама и прилагодила се илегалним рестрикцијама светских тржишта енергената, а домаћа валута се стабилизовала», истакао је Чепурин.

Он је додао да се очекује да ће инфлација у Русији са 12,9 одсто у 2015. пасти на шест одсто у 2016. а да ће у наредне две године износити четири одсто.

 

НОВОСТИ

Тагови: