Олег Дерипаска, председник «Ен + Групе», од Црне Горе тражи стотине милиона евра обештећења због незаконитог присвајања његове инвестиције у Комбинату алуминијума «Подгорица» (КАП) и Руднику боксита «Никшић» (РБН).

 

deripasla

 

Из Централноевропске алуминијумске компаније (ЦЕАЦ) саопштено је да ће Дерипаска тражити од Црне Горе обештећење у износу од више стотина милиона евра, пишу Вијести.

 

«Кроз ЦЕАЦ-ова улагања, Дерипаска је преузео већински део у КАП-у и РБН-у у 2005. години, а након међународне кампање од стране Црне Горе, у којима је држава стране инвестиције како би спасила финансијску судбину предузећа која су била у власништву државе и у лошем стању. Ипак, након што је остварила значајну и благовремену инвестицију у КАП-у и РБН-у од стране Дерипаске, Црна Гора је потом предузела серију непријатељских мера, како би одстранила та предузећа из његове контроле», наведено је у саопштењу, преносе црногорске Вијести.

 

Такође је истакнуто да је Дерипаска покушавао да оствари добру везу са црногорском страном, али је добру сарадњу онемогућило непријатељство Црне Горе према њему лично.

 

Дерипаска, у складу са правилима арбитраже Комисије Уједињених нација за међународно трговинско право, тражи арбитражу против Црне Горе уз наглашавање билатералног инвестиционог споразума између Русије и Савезне Републике Југославије, који је потписан 1995. године.

 

Није познато место арбитраже, а у саопштењу се каже да су «Акције Црне Горе на крају довеле до тога да је КАП стављен у неликвидност у 2013. години, а та мера је је уништила пуну вредност инвестиције Дерипаске»

 

 

 

Тагови: