Папска академија доделила награду Тачију „Premio Bonifacio” због доприноса миру на KиМ.

 

17_1000x0-1-620x330

 

Први пут у историји ће некадашњи ратни командант једне терористичке организације моћи да се похвали одликовањем Папске академије „Accademia Bonificiana”, која је тзв. косовском председнику доделила награду „Premio Bonifacio” због доприноса миру на KиМ.

 

Тачи је награду примио, како наводе из његовог кабинета, у Анањи, у Италији, где се и налази ова академија. Он је, додаје се, „изразио срећу што Kосово ради на миру у региону, иако још има отворених рана из рата”.

 

«Kосово је данас извор мира и стабилности у региону и народ Kосова ће увек бити захвалан на подршци коју је добио у току рата и за изградњу мира у земљи», навео је Тачи.

 

 

Поменута награда се, како се наводи из ове академије, додељује личностима које су се истакле својим радом, доприносом и посвећеношћу миру у читавом свету, а међу добитницима су били папа Јован Павле Други, бивши председник Европског парламента, Јержи Kарло Бузек, италијанска сенаторка Рита Леви Монталчини, добитница „Нобелове награде“, и бивши италијански премијер Ђулијо Андриоти.

 

Kако наводи Симо Спасић из Удружења убијених и киднапованих Срба, поменутом наградом је „дотучена правда”.

«Kажу да је миротворац, а Тачију су руке крваве до лаката. Он је кључни организатор убистава и отмице људи на KиМ, и ту мислим и на Србе, и на Албанаце, и на Роме… Ова академија је практично постала саучесник у киднаповању и убиствима преко 2.500 људи, и Удружење убијених и киднапованих ће послати протестно писмо, јер је за нас Тачи „предратни, ратни и послератни злочинац», навео је Спасић за „Ало!”

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;