ЕУ је покренула судски поступак против седам држава због неуспешног решавања проблема варања на тестовима емисије штетних гасова из аутомобила.

 

folksvagen-1-1

 

«Евопска комисија данас предузима правне акције против седам земаља чланица због тога што нису успеле да испуне своје обавезе предвиђене законом ЕУ», пише у саопштењу комисије.

 

Државе Немачка, Британија, Шпанија и Луксембург су оптужене због тога што немачком «Фолксвагену» нису одредиле исту врсту казне као ону са којом се та компанија суочила у САД због коришћења незаконитог софтвера за маскирање емисије штетног азотног оксида на лабораторијским тестовима, преноси агенција Ројтерс.

 

Истрага је отворена и против Чешке, Литваније и Грчке јер њихово национално законодавство не предвиђа могућност кажњавања европске аутомобилске индустрије у случају потенцијалних прекршаја.

 

Проблем, познат под називом «дизелгејт», је искрсао након скандала у септембру 2015 године, када је «Фолксвагену» признао да је у 11 милиона аутомобила инсталирао софтвер који смањује емисију штетног азотног оксида током лабораторијских тестова.

 

Ката

Тагови: ;