Тренутно се у Литванији спроводе војне вежбе 11 чланица НАТО пакта на месту где су се десиле погибије огромних размера у оба светска рата, и на тај начин војска својим тенковима и осталом техником гази преко поља испод којих леже кости више хиљада људи.  

sam47_vs   Име градића или тачније села Пабраде у Литванији можда ником ништа не значи, али је то мало, лепо и тужно место један од центара судара истока и запада.  

Место се наласи у округу Вилнијус, 25 километара од престонице близу тромеђе Литваније, Белорусије и Русије. То је један од разлога зашто је баш то место изабрано за војне вежбе 11 чланица НАТО савеза, а остали разлози су много дубљи и симболичнији.
 

У оба светска рата градић Пабраде на литванском језику или Подбрође на пољском је имао велика страдања, и баш у његовој околини су се велике војске више пута сусретале током историје.   Током првог светског рата на Источном фронту до преврата у Руској Империји овде је погинуло више хиљада војника разних националности и њихова тела почивају на заједничком војном гробљу. НАТО као да жели да понови историју увежбавањем својих јединица баш на овом месту, где је најгласнија тишина те гробнице Великог рата.   После Првог светског рата Вилнијус и цео округ око њега су враћени Пољској после добијања независности 11. новембра 1918. године, а у самом Вилнијусу и дан данас живи доста Пољака, а у Подброђу они данас чине 40 процената становништва. Овај део историјске Пољске и данашње Литваније Пољаци називају срцем Пољске, јер је у Вилнијусу сахрањено срце Јозефа Пилсудског, првог председника Пољске.   Стигао је и Други светски рат, а Пољаци су били први на удару. За то време је основан Протекторат Литванија 1939. године и трајао је до уласка совјетске војске у јуну 1940. године. Протекторат је био под надзором Трећег Рајха и припојене су му неке од пољских земаља као што су окрузи Каунаса и Вилнијуса.   Протекторат Литванија је тада добио одрешене руке и чинио је масовне злочине над нелитванским становништвом, а први су на удару били Пољаци. Били су им забрањени језик, писмо и постојање.   Исто се и данас дешава. Пољски језик је избачен из школа, није регистрован као језик националне мањине иако Пољаци чине трећину становништва Литваније, а сама Литванија је поново постала протекторат под надзором НАТО алијансе. Дакле, историја се понавља.   Са понављањем историје, на жалост обичних људи, често се понавља злочин над обичним становништвом.   Подбрође или Пабраде је постало место евентуалног Армагедона будућности, а фитиљи су скоро догорели и чека се експлозија.   У току војних вежби се одржао мали меморијал на ратном гробљу, где су мирољубиви људи из разних земаља дошли да одају помен свим палим борцима Првог светског рата и да пренесу поруку да оружане провокације не воде ничему.   И поред притисака литванске полиције и сличних служби меморијал је одржан, а НАТО војсци је послата порука да размисле још једном у шта се упуштају.   Можда НАТО не жали жртве својих напада, али се рачуна на то да су у тим униформама људи од крви и меса којима ће можда срце и мозак прорадити ако схвате шта чине.   Извор: Правда

Тагови: ; ;