7. децембра 1991. године дванаестогодишња Александра Зец и њени родитељи зверски су убијени у Загребу. Случај се годинама вукао по суду и показао сву тромост и слабости хрватског правосуђа.

 

Иако у прилогу наглашавају како је случај, због тромог правосуђа, нанео велику штету Хрватској, уредници ТВ календара кажу како је цела трагедија «медијски пренадувана», преноси Блиц.

 

— Због површности хрватског правосуђа трагедија породице Зец нанела је велику штету Хрватској. Тај трагични случај медијски је предимензиониран до те мере да је у сенци остао податак да је, осим Александре Зец, још више 400 деце погинуло током великосрпске агресије, а за шта такође никад нико није одговарао — речено је у ТВ календару.

 

 

Породица имућног загребачког месара Михајла Зеца те су вечери побили чланови Мерчепове јединице. У ноћним сатима упали су им у стан на Трешњевци. Оца су убили одмах, а Александру и њену мајку на Сљемену где су их затрпали смећем.

 

Да је данас жива, девојчица Александра Зец (12) имала би 37 година.

 

Уредник ХРТ-а Владимир Брнардић, упркос захтеву његовог шефа Мире Бранковића, из емисије «ТВ календар» није избацио прилог о ликвидацији породице Зец, емитован поводом 25 година њиховог погубљења, преноси «Јутарњи лист», уз оцену да је реч о «срамотном прилогу».

 

 

zets

 

У прилогу су изнесене тврдње да је цео случај медијски преувеличан. ХРТ се извинио и поручио да непримерени коментар не одражава ставове те куће.

 

Загребачки лист наводи да су гледаоци у среду у поподневним сатима могли да чују спикера који говори да је случај, због тромог правосуђа, нанео велику штету Хрватској и додаје «да је цела трагедија медијски предиомензионирана».

 

«Тај трагични случај медијски је предимензиониран до те мере да је у сенци остао податак да је, осим Александре Зец, још преко 400 деце погинуло током великосрпске агресије, а за шта такође никад нико није одговарао», наведено је у «ТВ календару».

 

 

Поводом тврдњи изнесених у емисији «ТВ календар», вршилац дужности главног уредника Првог програма ХРТ-а Миро Бранковић позвао је на реакцију руководиоца Сектора за документарну продукцију ХРТ-а Владимира Брнардића.

 

Затражио је и да се емисија у репризним терминима не емитује у истом облику и да се уклони са мрежних и мултимедијалних платформи, рекли су са ХРТ-а.

 

Упркос томе, прилог је поново емитован у репризи емисије приказаној у среду у 16.43.

 

На ХРТ-у ће истражити због чега Брнардић није поступио по наређењу надређених, наводи Јутарњи лист и додаје да ће према њиховим незваничним сазнањима тај уредник ХРТ-а бити и санкционисан.

 

У међувремену ХРТ се извинио због тврдње да је «трагични случај породице Зец медијски предимензиониран».

 

«Због емитовања непримерених тврдњи о трагичном страдању Александре Зец и других чланова њене породице, те поновног емитовања непримереног коментара, ХРТ, у складу са важећим унутрашњим правилницима, у најкраћем року ће утврдити одговорност свих укључених у припрему спорног прилога», наведено је у саопштењу.

 

 

Истакнуто је да непримерени коментар не одражава ставове ХРТ-а, «што је јасно из прилога који су поводом годишњице страдања Александре Зец емитовани у свим другим емисијама Информативног медијског сервиса Хрватске радио-телевизије».

 

ХРТ због спорног прилога упућује извињење породици Александре Зец и целокупној јавности, наводи се у саопштењу.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;