The American Conservative сматрају да је укључивања Црне Горе у НАТО супротно принципима колективне безбедности.

 

У уторак је амерички комитет Сената за међународне односе, којим председава републикански сенатор Боб Коркер, једногласно ратификовао споразум о прихватању Црне Горе за чланицу НАТО. Присталице ове одлуке очекивају да ће крајем ове недеље Сенат одобрити ову одлуку двотрећинском већином, чиме ће се омогућити Црној Гори да постане 29 чланица савеза.

 

1100277403

 

Резултати гласања у одбору су унапред били познати. За разлику од планова да се Грузија или Украјина приме за чланице, примање Црне Горе не носи са собом ризик сукоба са Русијом, али сама по себи је непотребно и нема никакву стварну сврху.

 

Ни САД ни НАТО неће бити сигурнији након ове одлуке, а Вашингтон ће добити још једну земљу која ће зависити од ње у погледу безбедности, што заправо не одговара његовим интересима. Црна Гора неће постати сигурнија земља након уласка у НАТО јер и сада није угрожена. Укључивање Црне Горе у НАТО нема смисла али, на жалост, представља даље ширење Алијансе.

 

Улазак у НАТО је награда Црној Гори за прозападну оријентацију за коју се залаже и то нема никакве везе са колективном безбедношћу. Са практичне тачке гледишта, додавање још једног члана ће савез учинити гломазнијим и још су мање шансе за постизање консензуса. Подразумева се да НАТО мора да се заустави на овом степенику, по могућству заувек.

 

Ката

Тагови: