Српско-руски хуманитарни центар основан је 25. априла 2012. у Нишу на основу споразума влада Републике Србије и Руске Федерације. Делатност центра је хуманитарно реаговање у ванредним ситуацијама, спречавање и отклањање последица елементарних непогода и техногених хаварија у Србији и другим државама балканског региона. Центар заа хуманитарно деловање сврстава се међу најопремљеније, најпрофесионалније и најефикасније не само у Србији и на Балкану. Центар реализује широк спектар деловања — од превенције катастрофа, сталне спремности и реаговања, као и јачање сарадње са међународним организацијама ангажованим у овој области.

 

Основни правци деловања центра су: учешће у активностима на српечавању и отклањању ванредних ситуација, пружање хуманитарне помоћи угроженом становништву, реализација заједничких пројеката и програма, обука и доквалификација стручњака, демонстрација савремених спасилачких средстава и технологија.

 

Састав центра чине: заједничка дирекција, авијацијска група, ватрогасно-спасилачке јединице, одред хуманитарног разминирања, резерве материјално-техничких залиха.

 

Авијацијска група је компонента са специјализованим авионима и хеликоптерима. Авијациона група налази се у Русији у местима сталног распоређивања. Реагују према потреби у складу са споразумом између страна. Ватрогасно-спасилачке јединице су основна снага центра. Захваљујући робото-техничком ватрогасном комплексу МВФ5 са даљинским управљањем, омогућено је гашење пожара у зонама повећане опасности. Састоји се из српских ватрогасно-спасилачких јединица.

 

mvf5
МВФ5

 

 

Одред за хуманитарно разминирање извршава послове претраживања, разминирања и уништавања неексплодираних убојних средстава. Задатак јединице је чишћење територије и стварање услова за даље коришћење у индустријским и пољопривредним делатностима.

 

Прва провера могућности центра обављена је приликом заједничке операције гашења пожара у јесен 2012. године када је ватром захваћена територија Србије и других држава у региону. У гашењу су учествовали авион-танкер «Ил-76», два авиона амфибије Б-200 и вишенаменски хеликоптер К-32.

 

Међутим, могућности центра и оперативно реаговање, у највећој мери су показани током разорних поплава у Србији маја 2014. Руски спасиоци су први притекли у помоћ. А о томе и другим активностима српско-руског хуманитарног центра можете сазнати у видеу.

 

Захваљујемо се директору Српско-руског хуманитарног центра Бојану Гламочлији који нам је доставио видео.

 

sam47_vs

 

Из ове презентације центра на семинару у Руском дому, јасно се може закључити да су активности центра хуманитарног карактера, те наводи у медијима, превасходно Западним, и тврдње западних невладиних организација и војних аналитичара да се ради о руској шпијунској бази у Србији нису тачне. Амерички Асошијетед прес је недавно спекулисао на ту тему.

 

 

Тагови: ; ;