Железњак: Концепција Б4 је важан корак ка безбедности на Балкану

Ми смо спремни за конструктивну и свестрану сарадњу усмерену на пружање подршке ванблоковском статусу Србије, Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине, и развоју теме војне неутралности „Балканске четворке“ на међународној политичкој сцени, сматра заменик секретара Генералног савета партије „Јединствена Русија“ и члан Комитета Државне думе за међународна питања.

 

sergej-zheleznyak-foto-press-sluzhby-soveta-federatsii

 

Изјава председника Демократске народне партије Црне Горе Милана Кнежевића, коју је он дао после сусрета делегације црногорских политичара и грађанских активиста са премијером Србије Александром Вучићем, о томе да је неопходан даљи развој концепције Б4, тј. војне неутралности четири балканске земље – Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македоније – где би Србија била водећа земља а Црна Гора модератор пројекта, важан је корак у развоју ванблоковске архитектуре безбедности на Балкану. То је у среду 7. децембра изјавио заменик секретара Генералног савета „Јединствене Русије“ и члан Комитета Државне думе за међународна питања Сергеј Железњак.

 

Нажалост, представници ЕУ још увек настављају са погрешном праксом условљавања земаља-кандидата за улазак у ЕУ обавезним чланством у НАТО-у на путу европске интеграције. Тако се, на пример, Црној Гори и Србији, чији су народи највише страдали од бомбардовања НАТО-а, данас насилно намећу неприхватљиви кораци усмерени на улазак тих земаља у војни блок НАТО-а, који је за њих агресор. Нажалост, негодовање и бурна реакција на Балкану по свему судећи не брине много функционере из ЕУ и НАТО.

 

Међутим, тежња ка војној неутралности коју изражавају балкански политичари ослањајући се на вољу већине грађана својих земаља потпуно је законита, и немогуће је те захтеве игнорисати, какве год инструкције стизале од ментора из НАТО-а, Европске уније, Берлина и других европских центара“, нагласио је руски посланик.

Најактуелнија питања савремене балканске политике данас су неопходност развоја балканског регионалног пројекта заснованог на принципима војне неутралности, приоритетни карактер националних интереса у односу на захтеве које балканским земљама намећу НАТО и ЕУ, као и првостепени значај непосредног изјављивања народне воље у доношењу кључних одлука“, истакао је Железњак.

 

„Нова Концепција спољне политике Русије предвиђа конструктивну и свестрану сарадњу са европским државама које не улазе у војне алијансе. Први пут у историји савремене Русије председник Руске Федерације В. В. Путин дефинисао је у Концепцији спољне политике члан 69, који предвиђа поштовање ’избора европских држава које нису чланице војних алијанси’, које ’дају стварни допринос безбедности и стабилности у Европи’, као и спремност Русије ’за конструктивну и свестрану сарадњу са њима’.

 

Та одредба се у пуној мери односи на нашу сарадњу са одговорним патриотским снагама Србије, Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине, и на пружање подршке теми војне неутралности ’Балканске четворке’ на међународном нивоу, а самим тим и у сарадњи са новом америчком администрацијом“, истакао је руски парламентарац.

 

„Досада, нажалост, нису сумирани резултати трагичних догађаја везаних за распад Југославије. Многа неслагања и конфликти који су изазвани у овом региону крајем прошлог столећа и даље тињају, угрожавајући мир и безбедност читавог европског простора. Поуздани мир и безбедност на Балкану и у евроатлантском региону у целини може обезбедити само међународна заједница ослањајући се на принципе недељивости безбедности, као и на принципе равноправне сарадње и узајамног поверења“, сматра заменик секретара Генералног савета странке „Јединствена Русија“.

 

Извор: Руска реч