„Да бисмо повећали извоз на руско тржиште неопходно је да влада оформи институције за економску сарадњу са Русијом“, рекао је Ненад Поповић, председник Српске народне партије, на састанку са амбасадором Русије у Србији Александром Чепурином.

 

Поповић и Чепурин

 

 

Председник СНП је истакао да би извоз на руско тржиште морао да расте, а не да опада, посебно ако се узму у обзир санкције између Москве и Брисела, велика потражња за робом из Србије на руском тржишту, као и чињеница да је Србија једина земља у Европи која све што произведе може да извезе у Русију без царина.

 

„Ако је Јапан оформио институцију Министра за економске односе са Русијом да би повећао извоз на то тржиште, и ако Немачка већ годинама има специјалне представнике за односе са Русијом у Влади и Бундестагу, јер види Русију као главног економског партнера, то је јасан сигнал да и Србија треба на исти начин да развија своју економску сарадњу са Русијом ако жели да повећа извоз на то тржиште“, рекао је Поповић.

 

 

Он је истакао да би те институције требало да буду формиране по узору на институције које већ постоје за сарадњу са ЕУ и које, према Поповићевим речима, дају добре резултате.

 

„На исти начин као што развијамо нашу сарадњу са ЕУ, системски и професионално, исто тако треба да приступимо развоју економске сарадње са Русијом“, рекао је Поповић и закључио да је то „гарант повећања извоза и отварања нових радних места“.

 

 

Амбасадор Русије Алаксандар Чепурин данас је на семинару «Делатност Руске федерациjе на териториjи Србиjе у оквиру пружања подршке у социjално-економском развоjу», подсетио на чињеницу, да је то што се Србија није придружила антируским санкцијама, довело до раста трговинске размене између наших земаља. Као пример тога, навео је податак да је српски извоз у Русију током 2016. године порастао за 9,1 одсто и додао да Србију и Русију везује сарадња дуга 800 година.

 

 

 

СНП/Њуз фронт

Тагови: ; ; ; ;