Дуга историја стратешког партнерства Русије и Србије је подлога за остваривање још веће привредне сарадње.

 

sergej-zheleznyak-foto-press-sluzhby-soveta-federatsii

 

Говорећи на семинару «Делатност Руске федерациjе на териториjи Србиjе у оквиру пружања подршке у социjално-економском развоjу», одржаном у  Руском дому у Београду, амбасадор Русије Александар  Чепурин, је рекао да Србију и Русију везује сарадња дуга 800 година.

 

Чепурин је подсетио на чињеницу, да је то, што се Србија није придружила анти –руским санкцијама, довело до раста трговинске размене између наших земаља. Као пример тога, навео је податак да је српски извоз у Русију током 2016. године порастао за 9,1 одсто.

 

Као супротан пример он је навео Италију, чија је је трговинска размена са Русијом доживела приличан пад током 2015, а још већи у 2016 години.

.

„Ово је показатељ да привреда Србије не би ништа добила увођењем санкција, већ напротив много изгубила“ нагласио је Чепурин

 

Идеја Запада да се увођењем санција „руска привреда растури“ није се обистинила, „ нити ће се то догодити“, рекао  је Чепурин  нагласивши да руска привреда чврсто стоји на ногама.

 

Захваљујући санкцијама, Русија се окренула сопственим ресурсима, мења се структура робне размене, обнављају се старе гране привреде и стварају нове, које ће бити конкурентне на светском тржишту.

 

Чепурин је истакао  велики извозни потенцијал руских пољопривредних производа.

 

„Ви знате да је Совјетски савез током деценија увозио жито, прехрамбене намирнице, а ове године Русија је извезла  пољопривредних производа (углавном пшенице) у износу  од 17 милијарди долара, што jе више и од извоза наоружања коjи се процењуjе на око 14,5 милиjарди долара.“ истакао је Чепурин

 

Амбасадор Чепурин је такође указао на могућност извоза ИТ технологије, и у тој области такође видео  једну од могућности сарадње између Србије и Русије.

 

 

«Имаjући у виду природну надареност људи у Србиjи за физику и природне науке, постоjи могућност да у тоj области сарађуjемо», рекао jе Чепурин.

 

Лола Ђорђевић

Тагови: ;