Бивши европски комесар за проширење Штефан Филе је изјавио да ће, ако се ЕУ удаљи од Западног Балкана, други «геополитички играчи» одмах искористити прилику како би остварили утицај у том региону.

eu-ne-hvala
Филе је оценио да садашњи темпо проширења није одржив, пренео је портал «Еурактив» и подсетио да је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер на почетку мандата рекао да током мандата садашње Европске комсије неће бити пријема нових чланица.
Филе који је специјални изасланика за Балкан у чешком Министарству спољних послова, рекао је да је досадашњи напредак Западног Балкана на путу ка ЕУ и даље сувише крхак да би се могло рећи да се дошло до тачке у којој нема повратка назад.
Он је на скупу «Балкан – снажније повезивање на путу ка ЕУ» у Бриселу који је организовала организација «Пријатељи Европе», рекао да би мање ангажовање ЕУ у региону довело до тога да се «друге снаге одмах ангажују»

 

Филе је рекао и да се, пошто је на референдуму у Великој Британији одлучено да та земља изађе из ЕУ, земље Западног Балкана не могу више задовољити аргументом да су «део Европе».

Извор Танјуг

Тагови: ; ;