Заменик помоћника америчког министра одбране Мајкл Карпентер изјавио је у дворцу Тракошћан близу Вараждина у Хрватској да због појачаних напада на борце Исламске државе у Мосулу и напада на сиријски град Алеп у целом региону расте ризик од доласка терориста.

 

majkl-karpenter-foto-printscreen-youtubevoa-1481118307-1052991

 

Карпентер је у Тракошћану учествовао на састанку министара одбране земаља Америчко-јадранске повеље (А5) којим је председавао хрватски министар одбране Дамир Крстичевић, преноси Хина.
Наводи се да су га након састанка новинари питали о потенцијалном повећању броја терориста Исламске државе у Босни и Херцеговини, на шта је Карпентер одговорио да целом региону прети долазак терориста због све јачих напада на Мосул.

 

«И због руског агресивног учествовања у Сирији, што је у Алепу изазвало хуманитарну трагедију, све ће то узроковати додатне миграције у Европу и, нажалост, повећати ризик за додатне терористе у БиХ, али и у другим земљама», рекао је Карпентер.

 

 

Оценио је да «с тим не може да се бори свака земља за себе, потребан је заједнички напор».

 

«Срећом, земље ове иницијативе, укључујући Албанију која предводи у борби с екстремизмом и дељењу информација нужних за борбу против тероризма, дају пуну подршку тим напорима», рекао је Карпентер.

 

 

Истакао је да је НАТО у последњих неколико година изложен претњама и с истока и с југа, од руског утицаја на истоку до комбинације терористичких претњи и ризика због имиграната у европском простору.

 

Карпентер је нагласио да су САД врло задовољне што ће Црна Гора постати 29. чланица НАТО-а.

 

Хина наводи да су се министри одбране земаља А5 сагласили да је потребно наставити ширење НАТО-а на Македонију и Босну и Херцеговину.

 

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ; ;