Продаја оружја америчких компанија опада пету годину за редом. Истовремено је продаја европског оружја нагло порасла.

 

Али, упркос том паду, истраживања Међународног института за мир из Стокхолма показују да америчке компаније настављају да доминирају тржиштем међународне трговине оружјем. Само 2015 су продали оружје у вредности од 209,7 милијарди долара. Према документима Института, то је 3% мање него у 2014 али и даље чини 56% укупне трговине на тржишту.

 

rusija-nuklearno-oruzje

 

Ипак, подаци показују да европски и азијски произвођачи оружја постепено преузимају од САД удео на тржишту оружја.

 

Разлог за смањење продаје америчког оружја су ограничења државе.

 

«Још увек постоје ограничења на војне расходе и, иако има новца, он се не троши на уговоре везане за одбрану», каже Ауде Флоран, директорка програма војне потрошње и оружја на институту.

 

Продаја руског оружја је порасла за 6,2% у 2015 години, након два брза скока од 28% у 2014 и 20% у 2013 години. Русија улаже значајна средства у унапређење својих војних способности. Руски Председник Владимир Путин планира да потроши додатних 20 трилиона рубаља (700 милијарди долара) до 2025 године за куповину опреме.

 

Данас Русија учествује са 8,1% у продаји оружја у свету.

 

Продаја европских компанија је такође у порасту. Током 2014 је француска компанија оружје повећала продају за 13% захваљујући великим уговорима са Египтом и Катаром, а продаја немачких фирми је порасла за 7,4%.

 

Флоран је рекла да ће продаја оружја у Европи током наредних година вероватно расти због тензија са Русијом.

 

«У овом тренутку то се огледа у повећању пројеката буџета, али у будућности ће га пратити и раст продаје», рекла је она.

 

Чак и британске компаније су забележиле умерен раст од 2,8% у 2015 години, након пада у 2014.

 

100 највећих светских произвођача оружја и компаније које пружају војне услуге су продале оружје у вредности од 370.7 милијарди долара у 2015 години. То је отприлике исти ниво као и прошле године, гледајући по подацима Међународног института у Стокхолму за истраживање мира.

 

Друге земље су такође почеле да улазе на тржиште оружја. Обим продаје јужнокорејских компанија је у 2015 скочио за скоро 32%, захваљујући великим наруџбинама војске Јужне Кореје.

 

«Овај раст је резултат педесет година напора да се развије јужнокорејска војна индустрија и да се смањи зависност од екстерних добављача», каже Флоран.

 

У 2015 је продаја оружја у Турској и у Индији порасла за 10% захваљујући великим наруџбинама њихове војске. Обе земље сматрају да су угрожене, Турска због близине Сирије, а Индија због сукоба са Пакистаном.

 

У извештај Института нису укључене информације о кинеским компанијама због недостатка информација о војној индустрији у Кини.

 

Ипак, зна се да су војни трошкови у Кини порасли више од пет пута у периоду од 2000 и 2015 године, а земља је активно покушавала да развије своју војну индустрију. Поред тога, извоз оружја из Кине упорно расте последњих десет година.

 

Ката

 

Тагови: ;