Амбасада САД у Скопљу упозорила је америчке држављане у Македонији да на дан парламентарних избора, 11. децембра, избегавају масовне скупове, јер су могући немири.

izbori-u-makedoniji-i-dve-albanske-stranke-najavile-bojkot
У америчкој амбасади, како преносе медији, кажу да је то стандардна процедура.

 

«Ово је стандардна порука која се објављује свуда у свету и обавеза Амбасаде је да обезбеди да амерички држављани буду свесни да се 11. децембра одржавају избори и да због тога може бити масовних скупова који носе ризике од насиља», речено је за портал «Сакам да кажам».

 

У Македонији се у недељу одржавају ванредни парламентарни избори, који би, према очекивањима, требало да допринесу решавању политичке кризе, која је почела на пролеће 2014. када је опозиција оптужила власт да је покрала изборе.
v0zktkpturbxy84zjdkmwnimju1nme5mzlhnty0otqwyjhkm2q2mtvhzi5qcgetlqlnaxqawsovas0b1gdcw5uh2tivchvsc2ntcy9nrefflzfknzrjyjqxnza1otuwndm2nji5y2fizdywnmy1mgy2lnbuzwfcaa

На изборима учествује пет коалиција, међу којима две највеће предводе ВМРО ДПМНЕ и Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ), као и шест партија које излазе самостално.
Предизборна кампања која је почела 21. новембра трајаће до петка, 9. децембра, у поноћ, када почиње предизборна тишина. На изборима у шест изборних јединица у Македонији бира се 120 посланика, док седма изборна јединица, за иностранство, даје до три посланика.

 

На бирачком списку за превремене парламентарне изборе налази се 1.784.416 грађана, од којих 1.531.368 живи у Македонији, док су 230.122 на посебном списку, јер се сматра да су на привременом раду у иностранству, али могу да бирају где ће гласати.

Извор Танјуг

 

Тагови: ; ; ;