Босна и Херцеговина је данас добила Упитник Европске комисије, који треба да испуни како би затражила кандидатски статус у ЕУ, а председник РС Милорад Додик је тим поводом рекао да је за тај ентитет важније од тога да буде усвојен закон о Уставном суду БиХ.

 

Милорад-Додик1

 

 

«Без обзира на све шта нам овде потурају и шта раде, Упитник Европске комисије је след онога што је потребно за чланство у ЕУ. За нас је неприхватљива ЕУ која ће подржавати овакав систем и начин одлучивања у БиХ, а пре свега у Уставном суду БиХ и постојећу декаденцију у институцијама БиХ», рекао је Додик новинарима.

 

 

Поновио је да су Суд и Тужилаштво БиХ под директном управом Обавештајно-безбедносне агенције БиХ, која је у последњих годину дана посредством притисака, праћења и утицаја на судове и тужилаштва учинила додатно декадентним систем који нема уставни основ.

 

«Према томе, веома јасно да се зна да ОБА, посредством свог челног човека који директно одговара лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу, жели да спроведе и моделира политички систем у целини. Ова агенција жели да делегитимише Републику Српску, која јесте против Суда и Тужилаштва БиХ, које би требало укинути и онда се договорити како би требало да изгледају», истакао је Додик.

 

 

Комесар за европску политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан данас је у Сарајеву уручио Упитник Европске комисије председавајућем Савета министара БиХ Денису Звиздићу. Упитник садржи више од 3.200 питања.

 

 

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;