Одбрана генерала Ратка Младића данас у завршној речи пред Хашким трибуналом тврди да је доказала да генерал Младић није крив за геноцид и друге злочине током рата у БиХ за које је оптужен.

 

1

 

«Генерал Младић је невин човек», рекао је његов бранилац Бранко Лукић.

 

Лукић је нагласио да је генерал Младић, по тужилаштву, крив само зато што је Србин и зато што је бранио српски народ у рату који су други започели. Младић је, како је казао Лукић бранио свој народ у складу са законом од непријатеља који се служио исламским фанатизмом како би дошао на власт. По браниоцу, тужиоци су током процеса прогласили за одговорне за злочине у БиХ свакога ко је Србин.

 

«То није ништа друго него недозвољива колективна кривица», оценио је адвокат Лукић.

 

Лукић је је рекао да су се тужиоци ослањали на пропаганду и мањкаве доказе да би осудили Младића и оптужио двојицу од тројице судија да су изричито Младића прогласили кривим на другим суђењима, пре него што је он имао шансу да се брани.

 

«Историја ће Вама судити, да ли је правда задовољена и да ли се видело да је задовољена», поручио је Младићев бранилац судијама.

 

Осврћући се на доказни поступак тужилаштва, Лукић је рекао да су тужиоци настојали да Генерала Младића прикажу као «суперчовека» који је знао све и контролисао свакога у БиХ. По тужиоцима, Срби су сами деловали у вакууму а муслимани и Хрвати су били само невини посматрачи, тврдио је Младићев бранилац.

«Срби су морали да се бране ради голог опстанка», казао је Лукић.

 

Као доказ да је Изетбеговић је спроводио Свети рат, Џихад, одбрана је приказала снимке његове смотре муџахедина и фотографије глава које су одсецали Србима. Одбрана наставља завршну реч, преноси Танјуг.

 

Ката

Тагови: ; ; ;