Предстојећа посета министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова Београду од изузетног је политичког значаја и биће корак даље у развоју односа Србије и Русије, изјавио је данас министар иностраних послова Србије Ивица Дачић.

 

dacic

 

 

Дачић је рекао да Русија придаје велики значај односима са Србијом који су веома добри и карактеришу их висок ниво међусобног поверења, пријатељства и међусобне подршке када је реч о најважнијим политичким питањима на међународној политичкој сцени.

«Највише волим састанак са земљама са којима немамо отворених питања, а то је Русија. Са задовољством припремамо следеће кораке, а то је посета премијера Русије Дмитрија Медведева идуће године Србији», изјавио је Дачић новинарима у Скупштини Србије.

 

Он је навео да ће са руским колегом разговарати пре свега о односима Србије и Русије. «Сигурно ћемо се бавити анализом политичке ситуације у региону, Европи и свету, али пре свега разговараћемо о билатералним односима», додао је Дачић, преносе београдски медији.

Дачић, који је данас био на седници скупштинског Одбора за уставна питања и законодавство на чијем дневном реду је било и разматрање потврђивања Споразума влада Србије и Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, нагласио је да Србија жели да учврсти односе и позиције кад је реч о Русији и Кини, које су традиционални пријатељи Србије.

Према његовим речима, Србији је стало да споразум са Кином о међусобном укидању виза што пре ступи на снагу.

Дачић је на седници Одбора рекао да Кина такве споразуме има само са 11 држава на свету, наводећи да ће позитивне ефекте имати у области туризма, инвестиција и транспорта, укључујући отварање директне авио-линије.

 

 

СРНА

Тагови: ;