Ванредни парламентарни избори у Македонији, после неколико одлагања, одржаће се у недељу уз оцену да је реч о «референдуму историјског значаја» за будућност земље. Процене су да су ови избори најнеизвеснији у последње две и по деценије од осамостаљења државе.

 

sv-makedonija_620x0

 

У надметању за освајање места у једнодомном Собрању (скупштини) са укупно 120 мандата, на шест изборних јединица у земљи и једној за дијаспору, (која може «дати» до три посланика), учествује пет коалиција, међу којима су две највеће предвођене владајућом ВМРО-ДПМНЕ, лидера и бившег премијера Николе Груевског и опозиционим Социјалдемократским савезом Македоније (СДСМ), Зорана Заева, као и шест странака које излазе — самостално.

 

На изборима учествују три странке Срба — Демократска партија Срба (ДПСМ) у владајућој коалицији са ВМРО-ДПМНЕ, а Српска странка и Српска напредна партија у опозиционој коалицији предвођеној СДСМ.

 

Значајан број Срба је међутим «престројен» и по другим странкама, како владајућег тако и опозиционог блока попут Левице и грађанских асоцијација.

 

Бурна кампања започела је 21. новембра и судећи према резултатима спроведених сондажа јавног мњења, није успела да «разбистри воду» јер се очекују најнеизвеснији избори од када је заживело вишестраначје. Једино извесно је да ће највећи део гласова отићи «главним играчима», коалицијама окупљеним око владајуће ВМРО-ДПМНЕ и опозиционе СДСМ.

 

Превагу ће, једнима или другима, да доведу мање бројне али стабилне опције као што је рецимо укрупњени блок албанских странака Демократска унија интеграција (ДУИ) Алија Ахметија, или ривалски у ком су Демократска партију Албанаца (ДПА), Мендуха Тачија и новоформирана Беса.

 

Аналитичке процене указују да веома значајан «учинак» на недељним изборима могу дати такозвани неопредељени гласачи чији је постотак у већини спроведених анкета премашивао 30 одсто.

 

Насупрот домаћим проценама да ће у недељу у Македонији бити одржани мирни, фер и демократски избори, извесна опрезност влада у јавности после упозоравајућег саопштења Амбасаде САД у Скопљу о «могућим немирима на дан избора».

 

У поменутом саопштењу држављани САД су упозорени на могућност немира на дан гласања, уз препоруку «да избегавају масовне скупове».

 

 

ДВА ДАНА ГЛАСАЊА

 

 

У Македонији са нешто више од два милиона становника, према званичном бирачком списку Државне изборне комисије (ДИК), у недељу, на ванредним парламентарним изборима, право на глас моћи ће да искористи 1.784.416 грађана. Од тог броја 1.531.368 живи у Македонији, а 230.122 је изван ње. За гласање у дијаспори, пријављено је њих 20.573 који ће моћи да гласају у дипломатско-конзуларним представништвима данас, у суботу, а истог дана ће у земљи гласати осуђеници, војници, болесни и немоћни.

 

 

 

НОВОСТИ

 

 

Тагови: