Упркос снажној подршци Беле куће и Пентагона, Црна Гора се поново суочава са препреком на путу пуноправног чланства у НАТО, јер је Сенат САД јуче званично завршио са радом у овој години, пише британски „Гардијан“, а преноси Спутњик.

 

Капитол, Конгрес

 

Иако се о Црној Гори у Сенату може гласати у јануару, стручњаци за европску безбедност захтевају од сенатора да званично одобре проширење НАТО-а пре него што Барак Обама напусти Белу кућу 20. јануара, како би се на минимум свео ризик да се Доланд Трамп томе успротивити.

 

Трамп се залаже за блискије односе са Русијом, која је против ширења НАТО-а.

 

„Уколико Сенат на време не донесе одлуку, Русија би на то гледала као на шансу да ’промени динамику‘“, казала је за „Гардијан“ Евелин Фаркас, бивша званичница Пентагона, преносе „Вијести“.

 

 

Бивша амбасадорка САД у Црној Гори Сју Кеј Браун рекла је да је „од суштинске важности да се наставе притисак и замах, како би то питање било решено што пре“. Сенаторка Џин Шахин је у обраћању Сенату, након одлуке Спољнополитичког одбора у корист Протокола о приступању, позвала да та одлука буде донесена без одлагања и пре него што власт буде промењена.

 

 

 

Тагови: ; ; ;