Око 50 хиљада људи постали су, од 2014 године жртве политичке репресије у Украјини, изјавио је посланик украјинског парламента из Опозиционог блока Јуриј Павленко.

 

ukr-2

 

«У периоду од јануара 2014 године од последица дејстава власти страдало је око 50 хиљада људи. И списак је све дужи» — рекао је Павленко додајући да актуелна власт «обећава Европу а земљу води у Северну Кореју».

 

Према речима политичара већ су прикупљене чињенице о томе да је директан притисак од стране власти (неосновано позивање у тужилаштво, МУП, СБУ, отпуштање са посла, политички мотивисано проверавање фискалних рачуна и административни притисак) осетило око 30 хиљада грађана. Више од 8. 5 хиљада грађана били су директно изложени малтретирању, понижавању и застрашивању од стране нациста.

 

«Политички прогон неистомишљеника довео је до смрти 59 људи који су или директно убијени или натерани на самоубиство» — рекао је Павленко.

 

Посланик напомиње да списак није коначан и он не обухвата активисте Руског пролећа који се налазе у затворима без суђења, нити убијене становнике Донбаса.

Тагови: