На CNN је гостовао професор Лондонске школе економије и политичких наука Фаваз Гергес.

 

„Свет се окренуо од Сирије. Наоружана сиријска опозиција сада је препуштена сама себи. Она је принуђена да заборави на западне силе. Чак и Турска, која је њен главни спонзор и потпора, сада своја дејства координира са Русијом. Анкара није ни реч рекла поводом источног Алепа. Штавише, покушава да се са Москвом договори о стратегији изласка из Алепа и о условима признавања пораза устаника“, каже професор Гергес.

 

150513122410-fawaz-gerges-00002001-super-169

 

„Све ово говори да се приоритети света више не подударају са приоритетима сиријске опозиције. Сада су у првом плану борба међународне заједнице против «исламске државе» и уништење Ал Каиде у Сирији, а не смењивање Асада. Управо зато сада Асад и Русија и њихове присталице односе победу“, каже он.

 

Гергес је такође подсетио да је Доналд Трамп у Северној Каролини рекао да ће смањити подршку сиријској опозицији и да га не занимају смене режима по свету.

 

„Не треба рачунати на Трампа. Он је спреман да сарађује са Русијом ради борбе против «исламске државе». Да сам сада у Дамаску и на Асадовом месту, ја бих се смешкао. Њему се срећа заиста осмехнула. Равнотежа снага у региону се изменила. У току је прегруписање снага које се дотакло и Турске. А за Саудијску Арабију, главни проблем је постао Јемен. То више није Сирија“, рекао је Фаваз Гергес и додао да је Асад надвладао, а да Русија игра одлучујућу улогу поводом сиријског питања.

 

„Сада је главно питање хоће ли Русија, Иран и Асад бити у стању да своје војне успехе искористе за долажење до политичког решења конфликта“, закључио је професор.

 

Ката

Тагови: ; ;