Кина убрзано гради војну базу на Сомалијском полуострву, које је иначе познато и као Афрички рог или капија Африке. Током састанка у Пекингу командант Генералштаба Кинеске народне Армије Фанг Фенгхуеј захвалио се свом џибутијском колеги на помоћи у изградњи, коју ова земља пружа Кини.

 

kina_620x0

 

То је већ други сусрет високих војних функционера у последњих месец дана. Крајем новембра, Џибути је посетио заменик председника Централног војног комитета НРК Фан Чанглонг. Према писању западних медија, изградња кинеске базе у иностранству била је основна тема ових преговора.

 

Иначе, председници Кине и Џибутија, Си Ђинпинг и Исмаил Омар Геле, постигли су споразум о бази још у децембру 2015. године, а у јануару 2016. званични представник кинеског Министарства спољних послова изјавио је да ће база „обезбедити логистичку подршку за кинеске војне бродове који учествују у операцијама против пирата“. Будућу базу у Џибутију званични Пекинг не назива „војном“, него „базом за пружање материјално-техничке подршке“.

 

Научни сарадник Центра за међународне односе на кинеском Институту за комуникације Јанг Мјен за „Спутњик“ каже да је база у Џибутију од стратешке важности за Пекинг, али да то није војна база у обичном смислу речи.

 

„Тренутно Кина активно гради океанску флоту, стога су логистичка и техничка подршка неопходне како би ратна морнарица остваривала своје задатке у океану“, објашњава он. Али требало би имати у виду да је у овој афричкој земљи распоређено 800 припадника кинеске мировне мисије. Додуше, ни кинеско Министарство одбране не негира чињеницу да ће база обезбедити подршку и овим војницима. Осим кинеских војника, у Џибутију се налазе француска, као и америчка војна база.

 

 

Такође, у тој земљи су распоређени јапански, немачки и шпански војници. Американци су стигли у Џибути 1999. године, и сада веома често користе ову територију за обезбеђивање војних операција у Јемену и Сомалији, пре свега за наношење удара по терористима помоћу беспилотних летелица.

 

Градећи базу у Џибутију, Кина добија још један атрибут светске велесиле, каже за „Спутњик“ Станислав Тарасов, историчар, стручњак за Африку и Блиски исток.

 

„Кина је прво ојачала економију, онда повећала политички утицај, а тренутно повећава присуство широм света — купује компаније и активе, а сада и гради базе. Било би чудно да Кина не изгради базу у Џибутију. Ова земља игра важну геополитичку улогу јер се практично налази на раскрсници светских трговинских путева“, објашњава Тарасов.

 

 

Дуж Афричког рога пролази једна од најважнијих рута која спаја Црвено море и Индијски океан, а значај овог пута се повећава из године у годину. Осим тога, Џибути има велики значај за обезбеђење логистичког приступа страног бизниса тржиштима Етиопије и земаља такозваног

 

„Заједничког тржишта за источну и југоисточну Африку“, на којем је удружено 20 афричких земаља. Управо због тога овај регион често називају капијом Африке. Кина је већ реализовала неколико великих пројеката у Џибутију, на пример завршила је изградњу железнице Адис Абеба — Џибути, вредне четири милијарде долара.

 

 

У том смислу, изградња базе није никакав „милитаризам“, већ тежња Пекинга да заштити сопствене економске интересе у Источној Африци.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;