Србија по овом питању треба да се угледа на Мађарску, која је, иако је чланица ЕУ, трајно забранила продају земљишта странцима.

 

Председник Српске народне партије (СНП), Ненад Поповић позвао је Владу Републике Србије да хитно покрене дијалог са ЕУ о суспензији одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању која налаже да од 1. септембра 2017. наша земља дозволи продају земљишта странцима, саопштиле је данас СНП.

 

nenad-popovic-snp-tribina-genocid-foto-tanjug-oksana-toskic-1437827324-707805

 

Србија по овом питању треба да се угледа на Мађарску, која је, иако је чланица ЕУ, трајно забранила продају земљишта странцима.

 

«У овом тренутку сви политички предзнаци говоре да је будућност ЕУ краткотрајна и зато не видим разлог да Србија жури са испуњавањем услова Брисела који наносе огромну штету нашим економским и националним интересима», наводи Поповић у писаној изјави коју преноси СНП.

 

 

Уколико би ова одредба остала на снази, странци би могли да постану власници српског земљишта по ниским ценама, и да потом, на уштрб домаћих пољопривредника који због недовољне подршке државе не могу да буду конкурентни страним фармерима, много боље користе погодности Споразума о слободној трговини између Србије и Русије.

 

«Немачки пољопривредни гигант ‘Тенис’ сигурно не намерава да дође у Србију због седам милиона домаћих, већ због 200 милиона потрошача из Русије и других земаља Евроазијске уније, у које компаније из Србије могу да извозе своје производе без царине», сматра Поповић.

 

 

Влада Србије би требало да пружи већу подршку српским пољопривредницима и на прави начин искористи трговински рат између Брисела и Москве да повећа извоз српске хране и пољопривредних производа у Русију, закључено је у писаној изјави Ненада Поповића.

 

 

 

Тагови: ; ;