Амерички Сенат на рано јутрос завршеној седници, на којој је усвојена буџетска резолуција о финансирању владе до краја априла, није ратификовао Прокол о приступању Црне Горе НАТО-у, преноси „Антена М“.

 

senat-640x315

 

 

 

Како наводи „Глас Америке“ протокол, који је био на агенди Сената претходна два дана, могао је да буде одобрен само једногласно, акламацијом, зато што није било времена да се о њему сенатори појединачно изјасне.

 

Извори „Гласа Америке“ у Спољнополитичком одбору кажу да је најмање један републикански сенатор имао примедбу. За ратификацију међународних уговора у америчком Сенату иначе је потребна двотрећинска већина. У Сенату САД је 100 законодаваца, по двоје из сваке савезне државе.

 

У јануару почиње заседање новог сазива конгреса, по Трамповом администрацијом.

 

Сенатор Бен Кардин, водећи демократа у Спољнополитичком одбору, поново покренути иницијативу да се његове колеге изјасне о Протоколу. Кардин је и у петак обраћајући се Сенату рекао како је Црна Гора испунила услове за чланство и како је брза ратификација изузетно важна у светлу покушаја Русије да омете тај процес.

 

Са друге стране, амерички председник Доналд Трамп је у својој предизборној кампањи навео да ће превалоризовати статус НАТО-а а према анализама ратних и политичких аналитичара САД-а последњих дана, Црна Гора НАТО-у може само да донесе штету јер може Америку увући у рат са Русијом.

 

Досадашња политика САД-а је ишла ка томе да се убрза ратификација пре истека мандата сада већ одлазећег председника Барака Обаме. Остаје стога нада, да ће САД одбити рафитикацију, а потом њеним примером, као најмоћније чланице НАТО-а кренути и остале државе.

 

 

ИН4С

 

Тагови: ; ;