Лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе истакао је да је та странка против неправде и да је због тога дигла свој глас против НАТО бомбардовања бивше Југославије, као и једнострано проглашене независности Косова.

 

strahe, штрахе

 

Хајнц-Кристијан Штрахе је на вечери «Срби и ФПО» у Бечу критиковао што се до сада нису створили, у међународној заједници, услови да Срби на северу Косова добију аутономију.

 

Подвукао је да Аустрија, која је у срцу Европе, има одговорност за овај «дивни, хришћански континент», као и сви остали европски народи, због чега му је драго што толико људи пореклом са простора бивше Југославије данас живи у Аустрији и дају свој допринос развоју земље.

 

Штрахе је нагласио да они који долазе из хришћанских држава у Аустрију немају проблема са интеграцијом, и да је једино што их дели на почетку језик, али да је проблем постоји са онима који долазе из других, исламских култура.

 

«Морамо и можемо очекивати да сви који желе да дођу у Европу поштују нашу традицију, веру, обичаје и културу. То мора да важи за све Европљане, а ко неће да прихвати наша правила игре нема шта да тражи на овом континенту», подвукао је Штрахе.

 

 

На идућим изборима, како подвлачи, у кампањи неће дозволити да га провоцирају.

 

О прошлим председничким изборима рекао је да су били огроман успех по странку, јер је кандидат слободараца Норберт Хофер освојио 47 одсто гласова, и то у борби сам против свих осталих странака.

 

Штрахе је уверен да ће се тај успех видети и у будућности, те да ће на наредном гласању ФПО бити најјача странка, и да то систем, као на председничким изборима, неће моћи да спречи.

 

Посебно је похвалио чланове ФПО српског порекла, оценивши да су они оснажили странку.

 

Посланик српског порекла у скупштини Беча Немања Дамњановић указао је да је лидер ФПО странку преузео пре 11 година, када су си веровали да ће партија отићи у историју.

 

«Међутим обистинило се да странка пише историју, али не пропасти, већ успеха, те има сада све предуслове да на следећим парламентарним изборима постане прва снага», уверен је Дамњановић.

 

 

Вечери «Срби и ФПО» присуствовали су министар саветник у Амбасади Србије у Бечу Горан Брадић, као и бројни српски бизнисмени, те аустријски посланици и локални политичари.

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;