Др Слободан Маринковић је угледни научник. Ом је пензионисани редовни професор анатомије на Медицинском факултету у Београду. Остаће упамћен као човек који је 1979 године постао један од најмлађих доктора наука у историји Медицинског факултета.

 

1

 

Он је један од четворице највећих експерата у области крвних судова мозга на свету. Био је десет пута гостујући предавач на светским конгресима и три пута председавајући, као и предавач по позиву на познатим светским универзитетима у Америци, Енглеској, Швајцарској и Јапану. 1997 године је изабран за гостујућег професора на универзитету у Јапану, као једини у историји Медицинског факултета.

 

Аутор је преко 130 научних радова, а у светској медицинској литератури има преко 800 цитата.

 

Ипак, овај човек је већ 25 година бескућник. Он живи на Анатомском институту Медицинског факултета на коме је провео свој радни век. Живи без купатила, без кухиње и без било какве опреме за домаћинство. Окружен је књигама и најнужнијим намештајем.

 

«Све је ово страшно понижење, јер живим као животиња. Читав радни век нисам успео да дођем до крова над главом. У законским оквирима покушао сам да учиним све да бих решио то егзистенцијално питање али, на жалост, без резултата. У пензији сам од пре три године али, уз допуштење декана Медицинског факултета, још сам станар ове просторије Анатомског института. До када и како и шта даље, питања су и дилеме на које ни сада, као ни пре 25 година, немам ни одговор ни решење», испричао је професор Маринковић за Новости.

 

Он пуних 25 година живи са лешевима, уз неколико стотина костура ископаних у Батајници и другим локалитетима који чекају на стручну идентификацију.

 

Од 2000 године је у више наврата покушавао да свој проблем предочи властима, обраћајући се надлежним градским и републичким службама. Одговора до данас нема.

 

Ката

 

Тагови: ;