Вест да Црна Гора враћа служење војног рока, за сада добровољног, долази у тренутку када се у Србији али и у многим европским земљама води полемика о томе да ли треба вратити обавезно служење војске. Како је саопштено из црногорског Министарства обране, добровољно служење биће поново уведено 2019 године, а као један од главних разлога за враћање праксе укинуте одмах по отцепљењу 2006 наведена је „заинтересованост младих”.

 

vojskacrnegore_crnagora

 

Одлука црногорске Владе у складу је са савременим трендовима и концептом професионализације који је и Србија прихватила 2011, када је у нашој земљи суспендовано обавезно служење војног рока. Може се рећи да се у Европи модел регрутације и попуњавања војних јединица данас углавном креће између два слична приступа. Први је професионализација уз добровољно служење, што примењују земље у нашем окружењу, када се заинтересовани кандидати сами пријављују за одслужење војног рока. Други метод користи се у Русији и подразумева обавезни војни рок, али у пракси никога не присиљавају да служи војску, док за младиће који себе виде у униформи држава има спреман низ примамљивих подстицаја и стимулација.

 

Осим Русије, у Европи обавезан војни рок имају Аустрија, Швајцарска, Грчка, Финска, Данска, Норвешка, Украјина и Молдавија. Када се говори о добровољном служењу у Црној Гори, оно се помиње у контексту „враћања грађанске обавезе”, па остаје нејасно како може бити обавезно оно што се базира на добровољности. Могуће је да је реч о терминолошкој неусклађености или сећању на времена када је војска била обавеза сваког мушкарца. А можда и о припреми за обавезно служење у будућности.

 

Ката

 

Извор Политика

Тагови: ;