Шеф француске дипломатије Жан Марк Еро оценио је да Русија изговара «сталну лаж» о сиријском конфликту, оптужујући Москву што тврди да се бори против тероризма, док су џихадисти Исламске државе поново заузели Палмиру.

 

Еро

 

Еро је на састанаку шефова дипломатија Европске уније у Бриселу изразио жаљење због новог неуспешног састанка америчких и руских стручњака у Женеви о решавању сиријске кризе.

 

«Састанак није успео, јер Русија има двоструке стандарде и облик сталне лажи о Сирији», истакао је Еро.

 

«То је жеља да се очува власт сиријског председника Башара ел Асада и преузме Алеп. Али по коју цену? Хуманитарну цену», тврди француски министар.

 

 

Према његовим речима, Русија тврди да се бори против тероризма у Алепу, док су џихадисти преузели Палмиру, древни антички град у сиријској пустињи.

 

Шефови дипломатија ЕУ данас ће у Бриселу разговарати о Сирији и хуманитарној ситуацији у Алепу.

 

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је да ЕУ због ситуације у Алепу планира да прошири списак санкција за појединце и организације које подржавају сиријске власти.

 

Јуче је више од 4000 терориста кренуло у офанзиву на Палмиру, користећи оклопну технику коју су пребацили из Деир-ез-Зор. Сиријска државна агенција САНА пренела је да је ИД добила појачање из своје де факто „престонице” Раке, на истоку земље, што јој је омогућило да крене у напад великим снагама на контролне пунктове око Палмире. Медији јављају и да су терористи кренули у напад ноћ пре пешчане олује.

 

 

 

РТС/Агенције

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;