На ванредним парламентарним изборима у Македонији ВМРО-ДПМНЕ освојио је 38,01 одсто гласова а СДСМ 36,65 одсто показују прелиминарни резултати ДИК-а на основу пребројаних 97,42 одсто бирачких места. Без обзира на то, највећи ривали, лидери ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и СДСМ Зоран Заев прогласили победу.

screenshot_1

Ванредни парламентарни избори у Македонији су резултат Споразума, који су представници највећих политичких партија потписали у Пржину, уз посредовање Европске уније.

 

Право гласа имало је 1.784.416 грађана. За 123 места у парламенту борило се 11 партија и коалиција.

 

Разлика између ривалских ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, после пребројаних 98.30 одсто гласачких листића,  тек нешто већа од један одсто, показују резултати мкедонске изборне комисије. ВМРО-ДПМНЕ 37,94, СДСМ 36,67 одсто гласова. ДУИ Алија Ахметија 7,31, Беса 4,93 одсто.

 

Резултати на сајту ДИК-а на основу пребројаних 97,42 одсто бирачких места: ВМРО-ДПМНЕ 38,01 одсто, СДСМ 36,65 одсто, ДУИ 7,30 одсто, Беса 4,88 одсто.

01makedonija

Лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски прогласио је, пола сата иза поноћи, победу своје партије на изборима, истичући да то није победа коалиције коју предводи ВМРО-ДПМНЕ већ победа Републике Македоније.

 

И опозициона СДСМ Зорана Заева прогласила је победу, а лидер странке је симпатизерима испред зграде владе поручио да та странка има један мандат више од ВМРО-ДПМНЕ.

 

Портпарол СДСМ-а Петре Шилегов рекао да је та партија победила у Скопљу, Куманову, Струмици, Гостивару, Струги, Дебару и у великом броју градских средина. СДСМ позвао присталице на славље испред Владе.

h_53159886

Лидер албанске Демократске уније за интеграције (ДУИ) Али Ахмети с љутњом је констатовао да су Албанци изгубили мандате на ванредним парламентарним изборима у Македонији.

 

«С љутњом кажем да су Албанци изгубили мандате. ДУИ је победио на изборима, али мене је интересовало да у првом реду победе Албанци, и не радује ме победа ДУИ», рекао је Ахмети на конференцији за новинаре у Тетову.

Извор Ројтерс

 

Тагови: ; ; ;