На данашњем наставку изношења завршне речи одбране на суђењу некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу, одбрана је одбацила тврдње тужилаштва да је у Приједору почињен геноцид поручивши да Младић није одговоран за убиства у тој општини.

ratko-mladic-u-hagu

Aдвокат одбране Драган Иветић је рекао да Младић у то време није ни био постављен на чело Генералштаба, преноси Радио-телевизија РС.

 

Одбрана је са извођењем завршне речи почела 9. децембра, док је Тужилаштво то учинило од 5. до 7. децембра.

 

Адвокат одбране Бранко Лукић у петак је изјавио да је генерала Младића Тужилаштво оквирило «само зато што је Србин и што је бранио српски народ у рату који су други започели», тврдећи истовремено да је одбрана доказала да он није крив за геноцид и друге злочине у БиХ за које га терете.

 

Тужилаштво је затражило да Младић буде осуђен на доживотну казну затвора због «организовања злочина» током рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

 

Младић (74) je оптужен по две тачке оптужнице у вези са ратом у БиХ и негира све оптужбе. Суђење је почело у мају 2012, а годину дана раније, након 12 година скривања, ухапшен је у Србији и изручен Хагу.

 

РТС

Тагови: ;