Више од 4 хиљаде милитаната након прегруписавања напали су Палмиру. Терористи су држали овај град од маја 2015. године скоро 11 месеци. Марта 2016. милитанти су протерани од стране сиријске војске уз подршку руске авијације.

 

palmira-2

 

Постоји више разлога због чека терористи врше напад на Палмиру, изјавио је виши научни сарадник на Институту за оријенталне студује Борис Долгов.

 

«По мом мишљењу, постоји неколико фактора. Прво, тај напад се врши ради одвлачења пажње — да би се сиријска војска преоријентисала на Палмиру уместо на Алеп где веома успешно дејствује», рекао је Долгов.

 

 

За напад на Палмиру постоје и други мотиви.

 

«Ово је раскрсница путева који воде ка различитим регионима Сирије. Затим, у области Палмире су нафтна поља што би такође могао бити разлог за напад «ИД»», додао је он.

 

 

И, на крају, напад милитаната на Палмиру има и пропагандни ефекат, рекао је Долгов.

 

«Важно им је да подстакну милитанате терористичке групе «ИД» и осталих група са њима повезаним, како би се показало да исламске групе још увек могу да напредују и врше офанзиву чиме се покушава подићи морал милитантима», рекао је експерт.

 

 

Доцент Института друштвених наука РАНХиГС Сергеј Демиденко се сложио да је напад на Палмиру извршен у пропаганде сврхе.

 

«Што се Палмире тиче — око ње се дигло много буке… То је објекат који је од већег археолошког значаја него стратешког или економског», рекао је он.

 

ВИДЕО: Битка за Палмиру

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;