У Суду БиХ сутра ће почети доказни поступак одбране на суђењу команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику ове војске Сабахудину Мухићу за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју ове општине 1992. године. Улагањем материјалних доказа Тужилаштво БиХ окончало је свој доказни поступак 15. новембра.

 

oric

 

Тужилац Мирослав Јањић уложио је фото-документацију МУП-а Тузланског кантона сачињену 16. фебруара 2011. године о обради посмртних остатака ексхумираних из села Залазје код Сребренице, међу којима су и посмртни остаци Слободана Илића.

 

Међу доказима су и изводи из матичних књига умрлих на име Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

 

Јањић је уложио и записник Агенције за истраге и заштиту БиХ са места злочина у Залазју, које им је показао заштићени сведок Тужилаштва БиХ, а који је сачињен 26. августа 2015. године, те фото-документацију коју је Центар јавне безбедности Бијељина сачинио на лицу места 24. августа 2015. године, где их је одвео овај сведок.

 

Међу приложеним доказима је и фото-документација ЦЈБ Бијељина од 24. августа 2015. године која показује мјесто злочина у Залазју према свједочењима Милана Јеремића и Миломира Лазаревића.

 

Тужилац је уложио и неколико материјалних доказа, односно документе Осме оперативне групе Сребреница такозване Армије БиХ у вези са предлогом за ратна одликовања, којим жели доказати да је постојао оружани сукоб на подручју Сребренице.

 

Уложено је и неколико докумената о својству и припадности Насера Орића оружаним снагама из 1992. године, документ о заузимању села Куњерац од такозване Армије БиХ у времену релевантном за оптужницу, као и неколико доказа о напредовању Орића у оружаним снагама.

 

Јањић је уложио и доказ о учешћу другооптуженог Мухића у оружаним снагама. Судско веће је прихватило и неколико неспорних доказа, који се односе на ратну опасност, проглашење и укидање ратног стања.

 

Одбрана оптужених је за већину уложених доказа имала приговор на њихову релевантност.

 

 

Тагови: ; ;