Премијер Србије Александар Вучић, који је допутовао у Брисел, најавио је да ће још вечерас напустити тај град и неће присустовати међувладиној конференцији у уторак уколико са Високом представницом ЕУ за спољну политику Федериком Могерини не буде постигнут договор о деблокади отварања поглавља са Унијом.

 

вучић седница Владе

 

Вучић је поводом одлуке Хрватске да блокира отварање поглавља 26 у преговорима Србије и ЕУ изјавио да је Србији доста хрватског иживљавања и да ће од данас другачије реаговати.

 

 

«Србија је све време била стрпљива, и трудила се да не реагује, али ће од сада другачије разговарати», рекао је Вучић за ТВ Прву, преноси Танјуг.

 

Радна група за проширење ЕУ одлучила је данас поподне да са Србијом у уторак отвори поглавље 25, које се односи на науку и истраживање.

 

Ово поглавље уједно ће бити одмах и привремено затворено, као прво које Србија затвара у приступном процесу. Прошле недеље такође је одлучено да у уторак буде отворена и област 5, везана за јавне набавке.

Земље чланице данас се, међутим, нису сагласиле да буде отворено и поглавље 26, које се односи на културу и образовање, због противљења одређеног броја земаља међу којима је најгласнија била Хрватска.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;