Председник ДПС Мило Ђукановић састао се у Подгорици са замеником помоћника министра одбране САД Мајклом Карпентером, који је изразио очекивање да ће ратификација Протокола о чланству Црне Горе у НАТО бити на дневном реду Сената одмах после новогодишњих празника.

 

Ђукановић

 

Ђукановић је оценио да ће ратификација Протокола о приступању Црне Горе НАТО од стране Вашингтона бити стимулативна за остале земље чланице, како би чланство Црне Горе у Алијанси било формализовано у првој половини идуће године.

 

Ђукановић је, како је саопштио ДПС, изразио реалан оптимизам да ће регион Западног Балкана остварити своје стратешке циљеве да буде део европских и евроатлантских структура, и изразио задовољство што Црна Гора има улогу лидера у тим процесима.

 

Говорећи о дешавањима која су карактерисала изборни процес, лидер ДПС је истакао да Црна Гора и у наредном периоду остаје чврсто привржена интеграцијама, без обзира на бројне изазове који долазе како из унутрашњих структура, тако и од стране спољних фактора.

 

Карпентер је, између осталог, похвалио напредак Црне Горе и охрабрио темељну истрагу претећих догађаја на изборни дан кроз црногорске демократске институције.

 

Карпентер је истакао да Црна Гора има велику подршку у Сенату САД када је у питању њено чланство у НАТО и изразио очекивање да ће ратификација Протокола о чланству Црне Горе у НАТО бити на дневном реду Сената одмах након новогодишњих празника.

 

Саговорници су се сагласили о значају билатералне сарадње двије државе у областима од заједничког интереса, а посебно у сектору одбране и безбједности.

 

Размењена су у најкраћем и мишљења о регионалним и глобалним кретањима, и заједнички констатовано да је од изузетне важности да Балкан остане у фокусу и нове америчке администрације, навео је ДПС у саопштењу, преноси Танјуг.

 

 

Тагови: ; ;