Након неочекиваног заузимања Палмире од стране терориста ИСИЛ-а многи се питају зашто нам је уопште била потребна ова гомила камења у пустињи? Мисли се на Палмиру.

 

1-51

 

Ја сам за вас нацртао две карте. Погледајте на карту №1:

 

1-56

 

Плава стрелица у горњем десном иде поред Палмире и показује правац транспорта залиха за терористе. Њен врх наслања се на град Каратеин (понекад пишу и Кариатен). Сиријска војска га је ослободила заједно са Палмиром у марту ове године. Становништво Каратеина није лојално сиријском председнику Асаду. До јесени 2015. године био је потписан споразум по коме ће Каратеин и оближњи Мхијин поштовати неутралност, а да се заузврат сиријска војска неће појављивати у граду. На јесен 2015. године старешине Мхијина и Каратеина прекршиле су споразум и приступиле терористима ИСИЛ-а, након чега је сиријска војска покушала да поврати град, али су терористи користили повољан положај града и после одређеног времена поставили резервне снаге код Палмире. Палмиру су такође заузели. И терористи су маневрисали по путној мрежи (на карти она се налази између плавих стрелица) пропуштајући сиријску војску ближе Палмири или повлачећи резерве испод Каратеина и одбацујући сиријску армију од Палмире. Такође током јесени — зиме 2015. године Мхијин је три пута прелазио из руке у руку. Офанзивом на Палмиру пребацили су резерве из Каратеина. Почело је гомилање снага код Каратеина, а резервне снаге су одвучене од Палмире. И прекинут је пут који иде од Палмире до Каратеина. И тек са прекидом овог пута терористи су онемогућени да маневришу и град је ослобођен.

 

Видите црвену линију испод које је написано «44 км»? Од Каратеина до трасе пута Дамаск-Хомс има само 44 километара, не у правој линији него по постојећим путевима. Видите западно од Каратеина мали град Садад? То је хришћански град. Од њега до трасе Дамаск-Хомс има мање од 15 километара. А он се већ налази у зони артиљеријских напада. Садад су терористи такође заузели у јесен 2015. године, мада не дуго. На тај начин, губитком Палмире ризикује се колапс одбране у рејону Каратеина (што се већ десило прошле године), што може довести до изласка терориста ИСИЛ-а на трасу пута Дамаск-Хомс (што се такође догодило прошле године) што би одсекло Дамаск и сав југ Сирије од обале, а такође и од лука; ако неко не разуме — од горива, муниције, оружја које доставља Ирак, као и оружја које доставља Русија.

 

Даље видите другу, нижу, плаву стрелицу? То је пут који иде дуж гребена Каламун. Раније је овај пут улазио у Палмиру и био скоро бескористан. Заузимањем Палмире терористи могу користити овај пут ради убацивања појачања као и додатних наоружаних група као претњу Дамаску. Додатна главобоља.

 

Започињањем офанзиве на Каратеин са циљем пресецања пута Дамаск-Хомс терористи би добили, из Палмире ударац са леђа. Са мало резерви били би принуђени да их чувају за офанзиву. Довођење резервних снага ради напада на Дамаск у ствари је у ствари напад на Деир ел Зор (на карти је иза десне ивице слике).

 

Следи закључак: Палмира је основа, плећа, руке са мачем. Тај мач има дужину од неколико стотина километара. И никад не можете погодити до ког места може доћи оштрица овог мача. Разуме се да ова оштрица представља реалан проблем. Због тога је неопходно држати огромне резервне снаге. Заузврат власник овог мача може да бира место где ће да удари. Имам информације да је код Каратеина врло мало војске. Они су распоређени код Алепа и Идлиба. Ситуација — војска из Алепа и Идлиба иде назад како би зауставила овај ударац. Истовремено овај ударац мачем може да доведе, ако не до смрти, а оно бар до тешког рањавања (излазак терориста на трасу Дамаск-Хомс, тј. блокада две провинције у Сирији). Опет, да се не би вртели у круг или гатали на ком месту ће бити нападнути на фронту дугачком 200 км неопходно је заузети ту руку односно Палмиру. Исте проблеме и исте задатке имају и терористи.

 

Сад погледајте слику №2:

 

2-9

 

 

У вези ниже две плаве стрелице сам већ говорио. Али хајде да говоримо о плавој стрелици на врху. Почиње, као што претпостављате од Палмире. А њена ивица указује на село Исрију. Видите плаво црево преко кога иде Исрија? С леве и десне стране црева све је обојено плавом бојом. Тако ово црево представља једини пут за Алепо. Другога нема. Да, да. Сав успех у Алепу остварили смо захваљујући овом путу. Сад разумемо куда и зашто је ивица плаве стрелице уперена. То је још једна рука са мачем. Почиње у Палмири а завршава се на комуникацијама Алепа. Ја нисам тек тако насликао ову стрелицу — она лежи на реално постојећим путевима.

 

Као што сте већ вероватно погодили, плавом осенчена је територију под контролом терориста. Нађите Палмиру, гледајте лево. Видећете Тијас (Т4). То је аеродром који користе наши хеликоптери као базу импровизовану за принудно слетање, допуну резервоара и даље нападе. Од Тијаса идите погледом наниже. Видите Каратеин о коме сам говорио на почетку? То је исти руб одбране Палмира-Тијас-Каратеин. Сада ако чујете да је Палмира висила на танком цреву у пустињи знајте да није тако. Она је представљала источни обод одбране централне Сирије. Логично је претпоставити да су терористи сада у искушењу да након Палмире избаце из троугла одбране и Каратеин, и да окушају срећу у излазе на трасу Дамаск-Хомс. Да је Палмира под контролом бладиних снага, рука с мачем би могла ударити према Исрији и на тај начин би пресекла нафна и гасна поља Шаера и друге.

Тако да Палмира има стратешко значење ако хоћете да држите целу Сирију под контролом. Ако се од Палмире удари у страну Деир ел Зора, срушила би се цела одбрана милитаната у Сирији, и за њима би остао само мали део имеђу Курда и Еуфрата — град Рака.

 

Губитак Палмире не значи и губитак читавог фронта у Сирији и неће довести до катастрофе. Али сигурно може утицати на снаге сиријске војске при «лову» на поменуту руку са мачем. Додатно, «рука с мачем» може да створи велике проблеме у Исрији. На основу свега овога, за сада се неће враћати контрола над Палмиром, веома је ризично почињати офанзиву на Идлиб.

 

 

 

Роман Сапоньков специјално за News Front

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;