У Пољској се предлаже да се «украјински национализам» изједначи са симболима тоталитаризма и уклоне сви споменици и обележја који су посвећени његовим актерима, наведено у изменама закона «о забрани пропаганде комунизма или другог тоталитарног система у називима улица, кућа и јавних објеката» што је већ изазвало протест етничких мањина у Пољској, посебно Украјинаца, преноси «Укринформ».

 

natsistskoe-shestvie-bandera-14-oktyabrya-kiev

 

 

«Други (осим комунистичког) тоталитарни системи су фашизам, нацизам, немачки украјински и литвански национализам, пруски, руски и немачки милитаризам», пише у предлогу закона. Поред тога, пројекат предвиђа обавезно демонтирање таквих споменика.

 

У уторак је у парламенту Пољске на састанку комисије за националне и етничке мањине велики број пољских политичара и представника националних мањина изразило забринутост због нацрта овог закона, уз напомену да ће то изазвати тензије у односима пољске државе са националним мањинама у земљи, као и суседним земаља.

 

Председник Удружења Украјинаца у Пољској Петер Тима је истакао да је закон сиров, садржи многе празнина.

 

«То је апсолутно деструктиван пројекат, чије последице је застрашујуће претпоставити. Ради се о подстицању емоција и психозуе јер су помови за то (тоталитарни систем) превише опште дефинисани. То значи да оно што се сада сматра илегалним (уништавање украјинских споменика на југу Украјине), може постати признато од стране државе», рекао је Тима.

 

 

Предлог закона ће се разматрати у пољском парламенту и могао би бити усвојен већ следећег четвртка.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;