Русија жели да се примирје у Алепу, којим би се цивилима омогућило да напусте тај сиријски град, одложи за неколико дана, саопштио је данас амерички Стејт департмент, оценивши да је руски предлог неприхватљив с обзиром на настављене нападе на цивиле у Алепу.

 

Кирби

 

„Уместо да прихвате предлог САД о хитном прекиду ватре, Руси су нас обавестили да примирје не може бити уведено још неколико дана, што значи да ће се напади сиријског режима и његових подржавалаца наставити док било какав споразум не ступи на снагу”, рекао је портпарол Стејт департмента Џон Кирби на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

 

 

Како је Кирби истакао, „с обзиром на тешку ситуацију у Алепу и извештаје о настављеним нападима на цивиле и инфраструктуру, то једноставно није прихватљиво”.

 

С друге стране, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оценио је данас у Београду да предлози САД да се прогласи пауза у непријатељским дејствима у Сирији, како би се направили координисани коридори за повлачење наоружаних људи и цивила из источног Алепа, воде ка ћорсокаку.

 

„Већ смо кроз то прошли. То ће значити да ће екстремисти још једном имати прилику за опоравак. Надам се да ће престати да штеде наоружане људе, да ће САД као озбиљна сила искористити свој утицај на екстремисте и оне који контролишу наоружане људе и да ћемо коначно моћи да решимо проблем, поштено и пре свега водећи рачуна о цивилном становништву”, рекао је Лавров.

 

 

Шеф руске дипломатије је, на конференцији за новинаре са српским колегом Ивицом Дачићем, навео да не искључује могућност да напад Исламске државе на сиријски град Палмиру из ирачког Мосула има за циљ да скрене пажњу са Алепа – преноси Танјуг.

 

 

Тагови: ; ;