Министар спољних и европских послова Хрватске Давор Иво Штир изјавио је да Србија на свом путу према ЕУ мора да испуни одређене стандарде, међу којима је и пуна заштита националних мањина, преноси РТС.

 

stir-u

 

Хрватски министар је то изјавио новинарима пошто је премијер Србије Александар Вучић напустио Брисел, незадовољан тиме што су поједине земље, међу којима је била и Хрватска, блокирале Србији отварање поглавља 26 у преговорима са ЕУ.

 

«Србија на свом путу према ЕУ мора да имплементира низ ствари и да испуни одређене стандарде. Питање пуне заштите националних мањина једно је од њих. Од Србије очекујемо да реши та питања», рекао је Штир синоћ у Бриселу, пренели су хрватски медији.

 

Штир је додао да Хрватска подржава Србију у испуњењу тих стандарда и кретању даље према пуноправном чланству.

 

Хрватски медији су јутрос објавили да уз Хрватску, примедбе на отварање поглавља 26 има и Бугарска.

 

Наводећи да су информације незваничне, Хрватска радио-телевизија је саопштила да се хрватске примедбе односе на школске уџбенике на хрватском језику, а бугарске на одржавања верских служби на мањинским језицима.

 

Медији прецизирају да је Србија почела рад на уџбеницима тако што постојеће књиге за основне школе преводи на хрватски, али не и да ради на посебним уџбеницима намењеним припадницима хрватске заједнице, док се у вези са средњом школом још ништа не ради.

 

 

Тагови: ; ;