Амерички Стејт департмент нема информација о томе да ли милитанти терористичке групе ИГИЛ (забрањене у Русији и једном броју земаља) из Мосула у Ираку, учествују  у борбама у близини сиријске Палмире, али се та могућност  не може искључити, рекао је портпарол  Стеј Департмента Џон Кирби.

 

original

 

«Не знам, али ја не могу да ово искључим. Знали смо да ће неки од њих (милитанати) напустити Мосул, али где су они отишли и шта су урадили, не знамо»- рекао је Кирби на брифингу, одговарајући на питање да ли Стејт Департмент може да потврди извештаје да су се неки од милитаната, пре доласка у Палмиру, борили на  подручју Мосула.

 

Портпарол руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков  је рекао  у понедељак да је у протекла два дана су милитанти  ИГИЛ ти који су извели неколико напада по позицијама сиријских војника на подручју Палмира.

 

Према његовим речима, користећи чињеницу да су активне војне акције САД и међународне коалиције у Ракка региону суспендоване до пролећа, милитанти су прерасподелили  значајне снаге  да би поново  заузели Палмиру: око четири хиљаде терориста са опремом  се преселило из области Деир ез-Зор и Ракка, где су се раније слободно пребацили из Мосула у Ираку.

 

 

Тагови: ; ; ;