Народни посланик Украјине V, VI, VII сазива покренуо је судски поступак о признању државног преврата у Украјини 2014 године, пишу украјински медији.

 

news

 

15 децебра у 10:00 у Москви почиње заседање суда по пријави Владимира Олејника о признању чињенице која има правну дефиницију — државни преврат, јавља портал Переворот.инфо.

 

Олејник је поставио питање о позиву за заинтересоване особе — немачког министра спољних послова Франк-Валтер Штајнмајера, француског председника Уставног Савета Лорана Фабиус (бивши министар спољних послова), бившег пољског министра спољних послова Радослава Сикорског, бившег украјинског председника Виктор Јанукович и садашњег украјинског председника Петра Порошенка.

 

Јанукович је већ потврдио своје учешће.

 

На суђење су такође као сведоци позвани грађани Украјине који су 2014. вршили следеће функције: премијер Азаров, руководилац администрације председника — Кљујев, министар унутрашњих послова Захарченко, председник Службе безбедности Украјине Јакименко, главни тужилац Пшонка, председник Уставног суда Овчаренко и други.

 

Након што је исцрпео све правне могућности за добијање правосудног решења у Украјини, Владимир Олејник је одлучио да брани своја права на територији Руске Федерације позивајући на Декларацију УН о људским правама ратификованој у РФ као и у Украјини.

 

Олејник се залаже за што је могуће већу отвореност за јавност овог судског процеса.

 

 

Тагови: ; ; ;