Поверљиви документ НАТО о сигурности на Балкану у који је хрватски «Вечерњи лист» ексклузивно имао увид усвојен је на састанку шефова дипломатија овог месеца.

 

nato-2_620x0

 

НАТО је спреман да оперативно интервенише на Балкану кад то буде потребно како би спречио међуетнички сукоб и промовисао сигурност и стабилност, пише у тајном документу НАТО о ситуацији на западном Балкану, преноси “Спутњик” наводе хрватског листа.

Документ, у који је «Вечерњи лист» ексклузивно имао увид у Бриселу, расправљен је и усвојен на састанку министара спољних послова овог месеца, а у њему се детаљно описују две врсте претњи с којима су суочене државе у југоисточном хрватском суседству: дестабилизирајуће понашање Русије и растући екстремизам и радикализација као последица повратка страних бораца из Сирије и Ирака.

Не открива се детаљније шта значи да је савез спреман да оперативно интервенише, али извори неслужбено говоре да је нагласак на промовисању сигурности и стабилности те да не треба то ишчитавати као претњу, већ као поруку одвраћања потенцијалних претњи које ће НАТО, очито је из те формулације, интензивно пратити на западном Балкану.

У документу се наводи број од „приближно 260 страних бораца“ који су из БиХ отишли у борбу на страни терористичких организација ИД и Ал Каиде у Ираку и Сирији. То је податак с краја 2015. године.

Кад је реч о другом разлогу за забринутост земаља чланица НАТО-а ситуацијом на западном Балкану, у поверљивом документу наводи се да је приступ Русије најчешће усмерен према српском становништву у региону. Међу Србима руске поруке имају највећи одјек, додаје се у документу.

НАТО уочава „пораст руских активности на западном Балкану, које укључују дестабилизирајуће понашање“.

У делу документа који говори о Србији наводи се да је подршка Срба том војном савезу веома ниска, што је, наравно, последица НАТО бомбардовања Србије пред крај владавине Слободана Милошевића. Али, НАТО препознаје потребу да подстиче додатну, снажнију него икад пре, политичку сарадњу са Србијом.

 

Извор: Вечерњи лист, Спутњик

Тагови: ; ;