Бугарска правница Екатерина Трендафилова именована је за првог председника Специјалног суда за Косово, са седиштем у Хагу, који ће судити за злочине Ослободилачке војске Косова (ОВК).

bugarska-sudija

У саопштењу који је суд доставио Бети, наводи се да је Трендафилова (63) доктор права и да је од 2006. до 2015. била судија Међународног кривичног суда у Хагу. Претходно је била професор кривичног права и јавни тужилац у Софији.

 

 

Трендафилова је изјавила да је «искрено почаствована» данашњим именовањем.

 

«Прихватам огромну одговорност за обезбеђивање да Специјални суд примени најбољу правосудну праксу и правично и непристрасно донесе правду онима који су позвани на одговорност, као и жртвама злочина», нагласила је Трендафилова.

 

Она је рекла да «намерава да тај задатак испуни независно, одлучно, чврсто и најбоље што може».

 

«Од кључне је важности да мандат спроведемо на ефикасан, професионалан и безбедан начин», рекла је Трендафилова.

 

Суд ће, како је тада званично најављено, «водити судске поступке о наводима који проистичу из Извештаја Парламентарне скупштине Савета Европе… од 7. јануара 2011, а у којем се износе наводи о тешким прекограничним и међународним кривичним делима».

 

У извештају, специјални известилац Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Марти писао је о злочинима ОВК над отетим Србима на Косову и у Албанији и изнео сумње да су некима од њих у Албанији вађени органи којима је касније трговано.

 

Наводе из Мартијевог извештаја истраживала је, пре формирања суда, специјална радна група ЕУ коју је предводио амерички правник Клинт Вилијамсон.

 

Пре одласка с те дужности, Вилијамсон је потврдио да је пронашао доказе за неке од тврдњи изложених у Мартијевом извештају.

 

Суд у Хагу надлежан је за злочине почињене од 1998. до 2000. године.

 

Вилијамсона је наследио Дејвид Швендиман, такође Американац.

 

У медијима на Косову више пута је наговештавано да би нови суд прве оптужнице против неких од бивших официра ОВК могао подићи до краја ове године.

 

 

Тагови: ; ; ;