Саманта Пауер је, говорећи на синоћној седници у Њујорку, упоредила ситуацију у Алепу са хемијским нападом на Курде у ирачкој Халабџи 1988, геноцидом у Руанди 1994. и сребреничким масакром 1993, наводи Тас.

 

Пауер, Чуркин, УН

 

Руски амбасадор, који је известио Савет о ослобађању Алепа, поручио је на то Пауеровој да «не изгуби из вида коју земљу представља».

 

«Сетите се резултата своје земље пре него што почнете да износите мишљење са позиције моралне или било које друге врсте надмоћи. Историја и Бог ће просудити ко је за шта крив», рекао је Чуркин.

 

 

Чуркин је, на оптужбе Пауерове да се у сиријском граду Алепу чине злочини над цивилима, рекао да америчка амбасадорка није у позицији да наступа «као да је Мајка Тереза» јер, како је истакао, представља земљу са слабим резултатима на пољу поштовања људских права, преноси Тас.

 

Он је такође указао на улогу коју је «западни трио» играо у ескалацији сиријске кризе и инвазији САД на Ирак 2003. године, што је довело до формирања Исламске државе, наводи Тас.

 

Саманта Пауер је на седници критиковала владу сиријског председника Башара ел Асада и њене подржаваоце, оптуживши провладине снаге да убијају цивиле на улицама Алепа.

 

«Ваше снаге и ваши пуномоћници изводе те злочине. Ваше барел-бомбе, минобацачи и ваздушни удари омогућили су милицији у Алепу да опколи десетине хиљада цивила у вашем све ужем обручу», закључила америчка амбасадорка у СБ УН.

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;